English
KONURALP’E
Nasıl Gidilir?
KONURALP’TE
Ne Yenir?
KONURALP’TE
Nerede Kalınır?
KONURALP’TE
Ne Yapılır?
KONURALP’TE
Ne Alınır?

Kültür ve Aktivite Turizmi

KONURALP AKTİVİTELERİ


Günübirlik Turlar
Konuralp’de bir gün içerisinde pek çok doğal ve enfes lezzet tadabilir, Roma ve Osmanlı tarihinin izini sürebilir, eko turizm kapsamında kendi taze sebze-meyvenizi toplayabilir, inekten süt sağma aktivitelerine katılabilirsiniz. Melen Çayı kenarında yapacağınız yürüyüşlerle doğayla baş başa kalmanın tadını çıkarabilirsiniz. Konuralp Müzesi’nde Anadolu geleneğinden örnekler, Roma dönemi, kalıntılıları Karadeniz’in Efes’i olarak tanımlanan Prusias ad Hypium Antik Kenti, doğal güzellikler ve tatlar Konuralp’de sizi bekliyor.

Trekking ve Kamp
Tarihin içinde, Melen Çayı kenarında, fındık bahçeleriyle çevrili bir cennet... Dünya turizm destinasyonu Konuralp, trekking, çadır ve karavan güzergahlarıyla doğayla buluşma yeriniz.

Trekking güzergâhları
Konuralp, Atlı Kapı, KIRK Basamaklar, Cin Bayırı, Sukemerleri, Asar Tepesi, Hakkıyısı, Kaş Başı, Gucca Altı, EYEA Eko Turizm Çiftliği, Roma, Batı Surları, Konuralp Merkez, Atlı Kapı ve Bitiş. Konuralp güzergâhı 3,5 km uzunluğundadır. Rotalar, Google Earth yardımı ile kesinleştirilmiştir. Büyük tabelalar için Türkçe ve İngilizce yazılar hazırlanmıştır. Bölgeye gelen ziyaretçiler için Konuralp ve Kemerkasım tarihi bilgilendirme tabelaları yapılmıştır.

Antik Roma Köprüsü
Düzce-Akçakoca karayolunun batısında Tabak deresi üzerinde yer almaktadır. Türkiye’de ayakta kalmış 3 Roma dönemi köprüsünden en sağlam ve en korunmuşudur. 2011 yılında Düzce Konuralp Müzesi Müdürlüğünce restorasyona yönelik kurtarma kazısı yapılarak antik köprü gün yüzüne çıkarılmıştır. Kuzey ayağı mevcut olmayan üç kemerli köprünün uzunluğu 30,25 metredir. Kuzey ayağı ile birlikte köprünün gerçek uzunluğu ise 39,20 metredir. Köprünün doğu ve batı kenarlarında 10 cm’lik döşeme çıkıntıları hariç eni 4,80 metredir. Köprünün ana kemer derinliği 3,17 metredir.

Atlı Kapı
Çifte pınarlar Mahallesinde bulunan 1. grup anıt eser atlı kapı ve uzantısı surlar, Prusias ad Hypium antik kentinin giriş kapısıdır. Sur duvarları farklı dönemlerde onarım sırasında yazıtlı devşirme malzemelerde kullanılmıştır. At kabartmalı kapı lentosu yerel kalker malzemeden yapılmıştır.

Su Kemerleri
Kentin su sistemine ait aquaduct (Su kemerleri) kalıntıları, suyun kente uzak bir mesafeden taşındığını kanıtlamaktadır. M.S. 3. Yüzyılda kentin ileri gelen aristokratlarından Gavinius Sacerdos tarafından su kemerleri yapılması için yardımda bulunmuştur. M.S. 2. Yüzyılın başlarında ise P. Domitius lulianus kente su getirmesi için maddi destek sağlamıştır. Su kemerleri sadece Kemerkasım Köyü’nde ve Konuralp beldesinde izlenebilmektedir. Konuralp Beldesi akropolünde bulunan su kemerlerinden günümüze 11 ayak kalmıştır.
Off-Road
“Konuralp Dünya Turizm Destinasyonu Oluyor Projesi” kapsamında gerçekleştirilen turizm aktivitelerine ek olarak yapılan Off-Road çalışmaları da bölgeye ayrı bir zenginlik katıyor. Konuralp-Kemerkasım Parkuru’nda Off-Road ile doğayı ve adrenalini keşfedin.

Dibekte Buğday Dövme
Buğdaydan keşkek üretmek için buğdayın taş dibeklerde dövülmesi çok eskiye dayalı bir gelenektir. Gelin, köy türküleri ve defler eşliğinde dibekte buğdayımız dövelim, kaybolmaya yüz tutmuş bir geleneğimizi birlikte hayata geçirelim.

El Değirmeninde Mısır Çekimi
Eskimeye yüz tutmuş el değirmeninde mısır çekme ve mısır yarma gibi geleneksel yöntemleri birlikte deneyimlemeye ne dersiniz?

Odun Ateşinde, Kerpiç Fırında Belamurlu Köy Ekmeği ve Köy Baklavası Yapımı
Dibekte döveceğiniz buğdaydan ya da el değirmeninde çekeceğiniz mısırdan kendi ellerinizle ekmeğinizi pişirebilir, kahvaltınızı doğal ekmeğinizle yapabilirsiniz. Kerpiç fırında odun ateşiyle pişirilen ve mayası 400 yıllık tarihe sahip olan “köy ekmeği” ve kendi mayası ile yoğrulup açılarak bölgede de bolca bulunan fındık ve cevizden yapılan iç ile hazırlanan “köy baklavası”nın tadına doyamayacaksınız. Köy halkı ile birlikte yapabileceğiniz bu enfes ekmek, fırından çıkar çıkmaz, köy tereyağı ve köy acıkası ile beraber ikram ediliyor.
Doğal Sirke, Turşu, Reçel Yapımı
Coğrafi konum ve iklimsel koşulların elverişliliğinin bir sonucu olarak oldukça verimli topraklara sahip olan Konuralp, meyve ve sebze açısında oldukça zengin. Köy yapımı doğal ürünlerin değeri her geçen gün giderek artı yor. Ziyaretçilerimiz, kendi topladıkları meyve ve sebzeleri köylüler ile birlikte işliyor, bunlardan doğal ve katkısız sirke, turşu ve reçel yapmanın keyfi ne varıyor.

Süt Sağma, Yumurta Toplama
Şehir hayatı içerisinde bulamadığınız tadı, yaşayamadığınız keyfi Konuralp’de yaşarsınız. Organik sütünüzü kendiniz sağabilir, yine organik yumurtanızı toplayabilirsiniz. Köylerimizde ruti n bir iş olarak görülen bu akti vite ziyaretçiler tarafı ndan oldukça eğlenceli bulunuyor. Sağılan sütt en yapılan yoğurt, peynir, ayran gibi ürünler daha sonra hep beraber yenilip içiliyor. Follukta yumurta aramak ise oldukça eğlenceli bir akti viteye dönüşüyor Konuralp’de.

Sebze-Meyve Toplama
Her mevsimin kokusu ve tadı bir başka... Konuralp’de mevsimine göre sebze ve meyvenizi, eko turizm kapsamında toplayabilir, doğal hayatı doya doya yaşayabilirsiniz. Dalından meyve toplama ve ağacın altı na sofra bezleri sererek dut silkeleme gibi eğlenceli akti vitelere katılabilirsiniz.
Bitkileri Tanıma
Konuralp’de bitkilerin dünyasını keşfeder, sayısız bitki çeşidini inceleme ve fotoğrafl ama fı rsatı yakalarsınız.
Kemerkasım Eko Köy Kına Konsepti, Cümbüş Eğlenceleri
Yöreye özgü geleneklere tanık olabilir, siz de bu eşsiz eğlencelere ortak olabilirsiniz.

Cümbüş:
> Defler eşliğin de sürütme, mavili mor çiçek, yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar,
> Roman havası çalınıp söylenir.
Kına:
> Kına yakılırken söylenen türküler:
Altın tasta kınam ezilsin, yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar (Hacer Çetin söylüyor)
> Kına yakılırken söylenen sözler:
“yemeği aşı tatlı olsun, kocasına sadık olsun, evine köyüne sahip çıksın, Allah yüzünü güldürsün”
> Kına etkinliğinde servis edilen yiyecekler: Küllü mısır, gelin şerbeti.